حتما این عبارت را بارها شنیده اید: “کرج ایران کوچک است”. شاید این جمله تشکیل شده از چند کلمه بسیار ساده باشد اما معنی و مفهوم عمیقی دارد. علت این که به کرج ایران کوچک میگویند این است که مردم زیادی از قومیتها و فرهنگهای مختلف در کرج کنار یکدیگر زندگی میکنند. در واقع شهر کرج یک نمونه از همزیستی قومیت های مختلف ایرانی است با مشاغل مختلف از نانوا و بنا گرفته تا طراح سایت و دفاتر آگهی در کرج و هر شغلی که به ذهنتان خطور کند! در این مقاله با ما همراه باشید تا با تاریخچه و دلیل نامگذاری کرج آشنا شوید.
دلیل نامگذاری کرج
طی تحقیقی که اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان البرز انجام داده است مشخص شده که گویش اصلی مردم کرج تات بوده است. در واقع کرج از کلمه کاوک گرفته شده است. کاوک به معنای میان تهی است و از آن جایی که کرج در دره واقع شده است، میتوان دلیل نامگذاری شهر کرج را متوجه شد.
در تعریف دیگری کرج را برگرفته از کوه رج میدانند. کوه رج نیز به معنای محلی است که در کنار کوه های ردیف شده وجود دارد.
اکراج نیز به معنی بانگ و فریاد است و ممکن است نام کرج از این کلمه نیز گرفته شده باشد. اکراج به معنای خبررسانی نیز است. این کلمه با سابقه تاریخی آتشگاه، اشتهارد و کوه های کلاک که برای دیده بانی و خبررسانی استفاده میشدند سنخیت دارد.
تاریخچه شهر کرج
شهرستان کرج در میان آثار ملی ۵۱ اثر تاریخی ثبت شده دارد. کاروانسرای شاه عباسی، کاخ مروارید، عمارت شهرستانک، حمام مصباح، کاخ سلیمانیه و پل کرج جزء مهمترین این آثار هستند. با توجه به آثار تاریخی زیاد این شهر آشنایی با تاریخچه آن جالب به نظر میرسد که حتما در مطالب جداگانه به آن خواهیم پرداخت.
کرج در گذشته دهکدهای نزدیک به تهران بوده است. وجود آثار تاریخی گواه بر این است که تمدن کرج به پیش از اسلام بازمیگردد. در دوران اسلام نیز کرج منطقه ای جزء طالقان به شمار میرفته است. اما رونق و شکل گیری کرج به اواخر دوران قاجار و اوایل دوران پهلوی بازمیگردد.
رشد سریع شهر تهران به واسطه پایتخت بودن رشد کرج را نیز در پی داشت و همین باعث شد امروزه کرج یکی از کلانشهرهای ایران در کنار تهران و مشهد و اصفهان باشد.
امیدواریم این مطلب مورد توجه شما عزیزان قرار گرفته باشد.
ارسال دیدگاه